Title Image

Monumentaal pand

Monumentaal pand – Köln

De opdrachtgevers, een Duits-Nederlands gezin, kwamen met een hulpvraag voor de uitbreiding en renovatie van hun monumentale pand in Köln.

SAMENWERKING

Dit project leverde een mooie samenwerking op met Häck Architectur: een groot en gerespecteerd bureau met een indrukwekkende staat van dienst. Reden van de samenwerking was de verschillen in wet- en regelgeving tussen Duitsland en Nederland in combinatie met de historische waarde van het pand, waardoor dit project vergunning plichtig was.

Häck was verantwoordelijk voor het ontwerp van de schil, het vergunningentraject en de bouwbegeleiding. HEMELSby keek mee bij het ontwerp van die schil; met name de daglichttoetreding en het vlekkenplan waren daarbij belangrijke aandachtspunten. Vervolgens was HEMELSby verantwoordelijk voor het interieurontwerp.

NIEUWBOUW

Achter het monumentale pand was een ingesloten stadstuin die aan 2 zijden door hoogbouw werd ingesloten. In deze patiotuin werd op de plaats van de houten schuur een nieuwbouwpand inclusief daktuin ontworpen waarmee de woning in volume verdubbelde. Oud en nieuw zijn achter het monumentale trappenhuis met elkaar verbonden.

BEGANE GROND

De begane grond is voorzien van inpandige containeropslag, toilet, logeer/werkkamer incl. douche, in de nieuwbouw is de ouderslaapkamer incl. kleed- en badkamer gesitueerd. De aansluiting tussen oud- en nieuwbouw bevindt zich rechts naast de patiotuin.

EERSTE VERDIEPING

Aan de voorzijde is de leefkeuken incl. kookeiland en eetkamer gesitueerd, in de achtergelegen nieuwbouw bevindt zich de woonkamer. In de monumentale hal is een 2e gastentoilet gerealiseerd.

TWEEDE VERDIEPING

In het originele huis is de tiener slaapkamer incl. eigen badkamer gerealiseerd. Het originele trappenhuis biedt aan de achterzijde middels een makkelijk toegankelijk dakraam toegang tot de royale daktuin. De tuin beschikt over beplantingsvakken, een loungebed en eethoek en biedt uitzicht over de naastgelegen stadswoningen. De daktuin heeft door zijn unieke positionering een vrije ligging.

Het interieur beschikt over maatwerkmeubels in keuken, sanitaire ruimtes en kleedruimte. Veel van de toegepaste materialen zijn vanuit onze Nederlandse leveranciers aangeleverd.

UNIEK

Vanuit de straat gezien is de woning ongewijzigd. Pas bij binnenkomst en in het monumentale houten trappenhuis komt het nieuwe volume tot uiting. De patiotuin zorgt voor veel daglicht op alle woonlagen en geeft verrassende doorkijkjes van oud naar nieuwbouw en terug.

Het bouwproces heeft plaatsgevonden tijdens Corona waardoor bezoek van de bouw niet mogelijk was. Bouwvergaderingen en presentaties vonden online plaats. De straat is gedurende langere periode afgezet geweest om alle materialen voor de nieuwbouw over het dak te hijsen met een kraan. De werkruimte was daardoor zeer beperkt.

Het is fantastisch om bij dergelijke projecten betrokken te zijn en terugkijkend te kunnen zeggen dat deze samenwerking door iedereen als zeer prettig is ervaren. En naar meer smaakt.